X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası £ British Pound
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası £ British Pound
TRY

Kripto Paralara Yasak Geldi

AnasayfaHaberiniz Olsun.Kripto Paralara Yasak Geldi

Kripto para, işlemleri güvenceye almak için kriptografi yani şifreleme kullanan sanal bir dövizdir. Nakit para yerine dijitalleşmeyi önemseyen bir sistemdir. Alışma şekli nakite alternatif bir değişim aracı olarak tasarlanmış bir dijital varlık ve bir sanal para birimidir.

Kripto Paralara Yasak Geldi

Son dönemlerde hem kripto paraların madenciliği hem de borsa da büyük bir yere sahip olmasıyla popüler bir hale geldi. Teknoloji ile ilgilenen insanların bir çoğunun kripto paralarla ilgilenmesi gayet normal olmaya başladı. Özellikle Bitcoin (BTC) gibi kripto para birimleri şuanda çoğumuzun satın alamayacağı kadar yüksek değerlere sahip oldu. İlk çıktığı dönemlerde pizza siparişi bile verilen Bitcoin şu anda 500.000TL civarında bir değere sahiptir. Hayatımızın ileri dönemlerinde bir adet su veya ekmeği bile kripto paralarla satın alabileceğimize inanırken Türkiye’ den şok edici yanıt geldi.

Yüksek değerlere sahip kripto paraların yanı sıra borsaya yeni girmiş Tron gibi kripto para birimleri de mevcuttur. Bir çoğu gün geçtikçe değer kazanmakta olup borsacıları üzmüyor. Türkiye‘ nin cevabı borsacı ve kripto paralarla ilgilenen insanları bir miktar şaşkınlığa uğrattı.

ÖDEMELERDE KRİPTO VARLIKLARIN KULLANILMAMASINA DAİR YÖNETMELİK” başlığı ile 16 Nisan 2021 tarihli ve 31456 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikte açık bir şekilde “Kripto varlıklar ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamaz.” ve “Kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamaz.” ifadeleri yer aldı.

Artık elektronik para ve ödeme kuruluşları kripto platformlarında kullanılamayacak. Yukarıdaki yönetmelikte bahsedilen PaparaPaypalİninal gibi elektronik para ve ödeme kuruluşlarının kripto para borsalarını şoka uğrattı. 16 Nisan’da yayınlanan yönetmelik itibari ile para (türk lirası ,dolar,euro vb.) yatırma ve çekme işlemleri 30 nisan 2021 tarihinden sonra kullanılmayacağını belirtiyor.

Bu durumdan kripto para ile ilgilenenlerin hiç mutlu olmadığını rahatlıkla tahmin edebiliyorum. Para yatırma ve çekme işlemlerine uygulanan komisyon ücretlerine ek olarak böyle bir karar gelmesi çok üzücü olduğunu belirtmek isterim. Dünyanın bir çok ülkesinde hatta bazı markaların kripto parayı hayatımızın merkezine sokmak için ellerinden geleni yapıyorlar.

Tesla gibi büyük bir markanın Bitcoin ile otomobillerini insanların satın alabileceğini açıkladı. Ancak bunun aksine Türkiye olarak geri adım atmak hiç mantıklı görünmüyor. Bu kararın bir an önce değişmesini arz eder ve gelişmekte olan kripto para borsasını tedirginliğe uğratmayız.

 


Hosting Billing Automation by WISECP
Top